fbpx

Aquests mesos s’està evidenciant l’impacte de les mesures preses per frenar la Covid-19 sobre la salut mental i emocional d’infants i joves. Amb Enfoca’t!, De mare a mare coaching vol seguir apostant per oferir suport emocional a les mares i pares.

Un CSMIJ desbordat

Fa dues setmanes vaig acudir a una visita amb la treballadora social del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) assignada al meu fill. De la conversa, em van quedar tres coses clares:

 • Primer, que estan desbordats amb els nous casos que estan arribant en els darrers mesos.
 • Segon, que ara mateix no tenen els recursos per fer-hi front i que és urgent que això canviï.
 • Tercer, que ja voldria que estiguessin tots com el meu fill.

I el meu fill mai no ha estat un cas lleu.

Vet aquí, doncs, la meva topada amb un fet que està als diaris: l’onada d’afectacions en la salut mental provocades per les mesures preses per frenar la Covid-19.

I quina és la magnitud d’aquesta onada? Impactant. A Catalunya s’ha detectat un augment d’un 27% en els intents de suïcidis d’adolescents. A un hospital de Madrid han passat de rebre 2 casos greus a la setmana, a 4 al dia.

Desconcert i preocupació

I cada cas comporta la seva pròpia càrrega de dolor, desconcert i preocupació a l’infant o jove afectat… i als seus pares.  

Un desconcert i una preocupació que es fa extensible als professionals de la Salut que es troben sense recursos i que ignoren com evolucionaran, en el futur, aquests infants i joves; uns infants i joves que potser —sense la situació derivada de la Covid-19— no haurien desenvolupat trastorns mentals. Especialment, quan l’edat en què apareixen més trastorns mentals són els 14 anys

I el fet  d’ignorar si es tracta d’episodis puntuals o bé si la salut mental d’aquests joves i adolescents ha quedat afectada a llarg termini és una qüestió central per a les mares i pares, per les conseqüències que viurà el seu fill, però també ells i la resta de la família. 

Quin suport poden esperar les famílies?

Com em va dir la treballadora social del meu CSMIJ, el sistema públic de salut mental amb prou feines pot abastar aquesta onada de nous casos. En el meu CSMIJ, podran oferir suport psiquiàtric a aquests nens i adolescents. El suport psicològic serà molt més difícil. Com tants de nosaltres hem fet, la majoria l’hauran de cercar, per poc que puguin, en el sector privat.

Un altre dels serveis que podrà oferir, amb major o menor grau, el sector públic, serà la formació als pares sobre les implicacions de l’alteració de la salut mental dels seus fills i com tractar-los per donar-los suport. Unes indicacions essencials i imprescindibles. 

Malauradament, molt poques vegades es podrà oferir, ara com ara, un altre servei imprescindible: el suport emocional a unes famílies que se senten desbordades. 

El batibull d’emocions que la pèrdua de la salut mental del nostre fill pot causar en els pares ens pot arribar a fer perdre el nostre centre. 

A desbordar-nos. 

Podem deixar-nos portar nosaltres mateixos pels corrents de la desesperació, de les emocions difícils que el nostre fill visqui i ens transmeti… 

Per això és essencial que com a pares mantinguem el nostre centre. La nostra capacitat de veure les opcions. La nostra capacitat d’incidir positivament sobre el nostre fill. 

Enfoca’t!, l’aportació de De mare a mare coaching

I amb el propòsit d’acompanyar-los, des de De mare a mare coaching he creat el programa Enfoca’t!

Enfoca’t! és un paquet de quatre sessions individuals d’una hora i mitja cadascuna per aturar-te, adquirir recursos i començar-los a desenvolupar. 

Com a mare, com a pare, podràs:

 • Tenir un espai segur on compartir les emocions i els sentiments que et genera la nova situació. 
 • Aprendre com es formen les emocions dins teu, observar-les quan es formen, i generar un espai per respondre-hi.
 • Desenvolupar la teva capacitat d’empatia amb el teu fill, per poder acompanyar-lo d’una forma senzilla.
 • Conrear un espai interior de serenor, al qual recórrer per descansar, energitzar-te i mantenir-te en el teu centre i gaudir de la vida. 

N’obtindràs més informació en aquest enllaç

Enfoca’t! et permetrà:

 • Aprendre a accedir a la calma, i d’actuar des d’ella
 • Desenvolupar la capacitat de gestionar les teves emocions
 • Acompanyar el teu fill de forma propositiva, generant opcions
 • La flexibilitat per adaptar-te a les noves situacions que puguin sorgir, i…
 • Mantenir espais genuïns de calma i de gaudi de la vida, que descarreguin el teu fill del pes de sentir-se causant de la infelicitat de la seva família.

L’afectació de la salut mental del teu fill posa en escac el seu futur i el teu. I això pot provocar molta por, ràbia i tristesa. T’ofereixo la possibilitat d’activar els teus recursos interns i de generar-ne de nous per tal que puguis oferir al teu fill el millor de tu mateixa.

No te la perdis!

Perquè quan tu estàs bé, els teus fills estan millor.


Anna Rosa Martínez

hola@demareamarecoaching.com

demareamarecoaching.com

Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *