Quan creiem que una situació es dóna sempre o que no es donarà mai, perdem la perspectiva sobre les possibilitats del nostre fill.
Una (falsa) conclusió sovintejada
El meu fill mai es vol vestir pel matí, per anar a l’escola!
Vet aquí un pensament que et pot haver vingut al cap més d’una vegada, especialment després que…el teu fill no es vulgui vestir.
Però, com tu saps… això no és cert.
Per començar, perquè el teu fill va a escola vestit.
Perquè, tot i que de vegades li costa, al final acaba vestint-se, excepte algun dia que això no ha estat possible… a totes ens ha passat.
Perquè, fins i tot, saps quina és la seva samarreta preferida, per anar a escola.
Per què, aleshores, la teva ment et diu el teu fill mai es vol vestir pel matí, per anar a escola?
Perquè per al teu cervell no importa que sigui cert o no. Importa que tinguis ben present que aquest moment de matí, abans d’anar a l’escola, és “complicat”.
Tot és més fàcil d’entendre si recordes que el cervell és el nostre principal òrgan de supervivència. La seva feina és cercar senyals de perill o atac i reaccionar ràpidament quan les troba. I ho fa constantment, sense que en siguem conscients. Es com si utilitzés uns filtres que ignorem fins què no en prenem consciència. I vet aquí la raó d’aquest post: ajudar-te a prendre’n.
Una drecera que ens distorsiona la mirada
Una de les maneres, un dels filtres amb què el cervell ens protegeix de perills o atacs — atacs que poden ser, senzillament, situacions incòmodes–, és enviar-nos els missatges de “Sempre o mai”. Una forma que no abaixem la guàrdia.
I això ens passa sovint amb els nostres fills amb dificultats.
Oi que t’has trobat pensant “la meva filla sempre em crida”, “el meu fill mai no es vol dutxar”, o “sempre em truquen de l’escola”?
El sempre i mai són dreceres del cervell per preparar-se per una mala situació. Malauradament, aquestes dreceres ens fan contemplar les situacions com inevitables, com a part de la naturalesa dels nostres fills. I ens en distorsionen la percepció.
Si ens ho mirem una mica més a fons, molt sovint el sempre i el mai amaguen realitats que són diferents cada dia. O bé, de manera paral·lela a com passa amb la vergonya, ens poden indicar situacions que creen les respostes que observem.
En aquest vídeo i podcast t’ho explico amb més detall.
Veure el teu fill més enllà de la distorsió
Quan et sorprenguis pensant en el teu fill (i, de fet, en qualsevol persona, començant per tu) amb sempre o mai, pregunta’t Sempre? Mai? Què ha passat concretament aquesta vegada?
Si t’apliques, si investigues, podràs descobrir la causa concreta del comportament del teu fill. Una causa que es pot donar més o menys sovint.
Si et poses a descobrir-la, ves per on… aleshores serà quan el sempre o mai sí que hauran complert una funció realment protectora!
A què esperes per començar-los a donar la volta?
Un taller per netejar la teva mirada
Jo, per començar, t’ofereixo participar en la propera edició online del taller Coaching per a famílies, que s’iniciarà el dilluns 8 de març. En aquest taller transformador, de la meva ma, podràs experimentar la importància de cada una de les 6 claus que et permetran reconciliar-te amb les dificultats dels teus fills i amb les teves pròpies, per ser mare o pare des de l’alegria.
¡Aprofita aquesta oportunitat d’iniciar o enriquir la teva transformació com a mare!
I recorda que quan tu estàs bé, els teus fills estan millor.
Anna Rosa Martínez
Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!
0 comentaris