Quan el setembre de 2018, fa poc més d’un any, donava a conèixer l’aventura de De mare a mare coaching, no podia imaginar moltes coses.
De totes elles, avui parlaré dels tallers.
Una proposta per arribar a les mares…
Quan estava imaginant el projecte, un dels meus formadors com a coach em va proposar que una manera d’arribar a les mares d’infants amb dificultats que es troben desbordades pels problemes dels seus fills era fer una xerrada que podria presentar en diversos espais i en què els assistents haguessin de fer alguna cosa i moure’s.
A partir d’aquesta recomanació, va sorgir la idea de “Reconcilia’t amb les dificultats del teu infant: 6 claus per ser mare des de l’alegria”.
Reconcilia’t, perquè les dificultats no desapareixeran, no n’hi ha prou a acostumar-s’hi i ens obren portes inesperades. Sobretot, perquè són part dels infants que estimem.
…basada en la meva experiència
Les sis claus van aparèixer com a reflexió dels elements que en el meu procés de reconciliació personal m’apareixien com les barreres que havien esdevingut oportunitats. O, si voleu, dimensions en què la meva perspectiva anterior construïa barreres i que —un cop vaig canviar la meva mirada— van esdevenir ponts.
Aquests factors havien estat:
- Les necessitats insospitades que m’impulsaven
- L’acceptació de la realitat dels meus infants i la pròpia, com a eix al voltant de la qual construir les nostres vides
- La presa de consciència del pes real de la culpabilitat i la transició cap a una motivació derivada de la responsabilitat
- La presa de consciència de les diferències entre els meus infants i jo, i el respecte devers la seva manera de ser en el món
- La connexió amb la transcendència que habita dins meu i dins de cadascú, i que és font de la joia interior
- I el fet que sostenir els canvis han derivat de la meva obertura, gosadia, determinació i persistència… al llarg del temps.
Ben aviat se’m va fer evident que cadascuna d’aquestes claus mereixia un desenvolupament i per això vaig crear un cicle de tallers.
Els primers passos
Les primeres xerrades-taller les vaig fer a les AMPES de l’Escola Vida Montserrat i Fàsia. No trobo paraules per remarcar l’èxit de les convocatòries respectives…
Bé, sí que les trobo.
Les mares (i també alguns pares) dels infants amb dificultats necessitem com el pa que mengem un suport, treure forces per tirar endavant. Per això en tots dos casos més de quinze persones van poder organitzar-se i participar en les seves respectives exploracions.
La Fundació Ginac, d’altra banda, em va donar una primera oportunitat d’acostar-me a mares i pares de persones amb discapacitat… ja convertides en adults.
Una gran experiència!
La col·laboració amb DINCAT, un pas més enllà
Però el gran pas va ser gràcies a DINCAT- Plena Inclusió que em va fer l’honor d’incloure la meva proposta en el catàleg de formació que ofereix a les entitats que hi estan federades.
I així va néixer el taller “Coaching per a famílies” que, amb tres hores de durada permet, ara sí, tenir un tastet vivencial de cadascuna de les sis claus.
Però la primera experiència d’aquest Taller no va ser amb DINCAT, ans amb ADDIF, que em va brindar l’oportunitat d’oferir-lo a mares i pares adoptius. Mares i pares que acompanyen els seus infants a construir la seva vida al voltant del forat interior derivat de l’abandó previ… i que ho fan —ho fem— des d’allò que som, tot aprenent en el camí.
I ara, després d’haver realitzat el Taller a la Fundació Àuria, a Aspanias, a Dispiera… puc donar fe que són tallers que aporten, i molt, a les famílies.
Què aporten els tallers
Puc començar a parlar dels aprenentatges
El primer ja l’he esmentat, però el repetiré. Les mares i pares adoptius o de persones amb dificultats seguim disposats a formar-nos, a aprendre noves perspectives tot i la nostra gran càrrega horària.
Al llarg de la vida dels nostres infants, els reptes no desapareixen, ans que es van repetint i a vegades aprofundint a mesura que creixen.
Per tant, és imperatiu que puguem treballar els nostres recursos com abans millor. Així no només abordarem millor la situació actual, sinó que estarem més preparades per als reptes futurs.
Dit això, la vida recomença a cada instant i mai no és tard per replantejar-nos la relació que establim amb nosaltres mateixes i els nostres infants. En les nostres mans escollir com volem viure el temps que ens queda per estimar….
La culpabilitat per les vegades que hem perdut els papers en la relació amb els nostres infants, especialment abans de ser conscients de les seves dificultats, rosega molts pares i mares… La responsabilitat sorgeix com un alliberament.
Al cor de la nostra relació amb la nostra filla o fill hi ha l’acceptació de la seva realitat, de les seves dificultats com una part que n’és indestriable i la presa de consciència que les fugides que tot sovint podem fer al món de la fantasia —on les seves dificultats desapareixen màgicament— ens allunyen de la seva felicitat… i de la nostra.
No importa que dels quinze adults que participin en un taller només un o dos practiquin mindfulness o alguna forma de meditació: la tècnica de la Joia Interior aporta pau i calma a totes.
I és que cal dir que els tallers són un espai molt divers, on hi ha mares de tota mena (i també alguns pares), però en aquesta diversitat totes confluïm en una cosa comuna: el nostre compromís i el nostre desig d’aprendre noves maneres de relacionar-nos amb els nostres infants i joves, i disposar d’eines per estar millor —i, fins i tot, estar bé—, tot i les dificultats.
Una oportunitat per vivenciar, aprendre i compartir
Al final, els meus tallers suposen una vivència personal per les participants, cadascuna des de la seva realitat, la seva experiència, la seva manera de sentir, però en totes esdevé un punt d’inflexió, un qüestionament, una nova mirada a la seva realitat que, si ho desitja, pot ser l’inici d’un procés personal a través del coaching.
En paraules de la Montse Comas, presidenta de Dispiera i participant en dues edicions:
“(…) un seguit d’exercicis que ens van permetre connectar amb les nostres vivències i emocions com a mares i pares de persones amb especials dificultats. Connectar i, també molt important, expressar i compartir, perquè sempre és bo regalar-se aquest temps de reflexió que ens permet endreçar tot allò que la voràgine del dia a dia va acumulant en el nostre interior i, que si no hi parem atenció, ens acaba impedint gaudir del que és més important: la joia de poder acompanyar els nostres fills i filles perquè tinguin una vida plena i siguin feliços.
Ara, gràcies a la col·laboració amb la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Cataluna, la CCAPAC, el taller també està a l’abast de les escoles federades a Escoles Cristianes, a través del seu catàleg formatiu, en format de conferència.
Si ets una mare o un pare d’un infant o jove amb dificultats —conductuals, de vincle, de desenvolupament, sensorials, físiques, d’aprenentatge, etc.— o una entitat que treballa amb famílies us convido a obrir-vos a aquesta oportunitat de fer una nova mirada a la vostra realitat, perquè pugueu gaudir de la vostra vida i dels vostres fills i filles amb més serenor i alegria.
Perquè ens mereixem oferir-nos aquest espai personal, per nosaltres mateixos i també per ells.
Podeu contactar directament amb mi, o amb alguna de les entitats amb qui col·laboro.
Estaré encantada de compatir amb vosaltres coneixements i experiències.
Anna Rosa Martínez
671 51 17 11
Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!
0 comentaris