fbpx

Acabem de finalitzar la segona edició de la formació Com acompanyar les famílies dels infants i joves amb dificultats per a la Fundació Escoles Cristianes de Catalunya, FECC.

Aquesta vegada, amb un format online. 

I en una situació totalment diferent de la de fa un any…. no cal que us expliqui per què, oi?

Però precisament aquesta situació augmenta encara més el valor de la formació, que aporta a docents i professionals noves perspectives per construir la seva relació amb aquestes famílies. 

Anem a pams. 

Un esforç gegantí

Jo sempre he admirat els docents. Treballar amb almenys 25 infants o adolescents en una classe, dia a dia, i sortir-se’n, m’ha semblat sempre gairebé miraculós. 

Crec que encara ens manca la distància necessària per valorar com cal l’esforç dels centres escolars i dels docents per arribar als alumnes durant el confinament. Submergir-se gairebé de la nit al dia en la formació online, amb tots els reptes que suposa, va ser un esforç col·lectiu gegantí. Reprendre l’educació presencial en un entorn de risc pel coronavirus, dissenyar els canvis necessaris per minimitzar aquest risc i… aplicar-los… una altra proesa. 

Malauradament, molts infants i joves van quedar exclosos per diverses raons –pobresa, famílies desestructurades, dificultats. 

Però en la situació en què ens hem mogut com a societat, la resposta del món educatiu ha estat, per mi, un gran èxit. 

Sobretot, perquè ens permet abordar, ja des del final del confinament, aquests infants i joves amb situacions més difícils. 

Tots sabem que la crisi no ha acabat i que de la mà de la incertesa sanitària venen la incertesa econòmica i la de l’impacte acumulat que tota aquesta aventura col·lectiva tindrà sobre el nostre estat d’ànim. 

Per això, després de reaccionar —d’adaptar-nos, de crear noves estructures— ara toca anticipar. 

Per fer les coses millor. Per potenciar l’efectivitat i les sinergies. Per limitar el desgast. 

Una eina per anticipar-nos…

I precisament és això el què possibilita la formació Com acompanyar les famílies dels infants i joves amb dificultats

És això el què vam explorar, en format online, amb els 10 docents i psicopedagogs que s’hi van apuntar. 

I, ep, no es tractava de nouvinguts. Eren professionals amb un gran bagatge que han apostat per fer una clau de volta a la seva relació amb aquestes famílies. 

En la formació es va produir un aprenentatge increïble derivat de la fusió del contrast entre les meves aportacions, l’experiència de cadascú i les noves reflexions generades en el diàleg. 

Tots plegats vam aprofundir en el nostre marc de referència en acostar-nos a aquestes famílies; en com viuen elles la seva realitat al llarg del temps —el seu propi camí d’acceptació i empoderament— i en les demandes concretes de mares que confien els seus fills amb dificultats cada dia a l’escola o al centre educatiu. 

Tot seguit vam assentar les bases que poden permetre un acompanyament emocional més efectiu, mitjançant la gestió de les emocions —les pròpies i les de les famílies— i també pel conreu de la calma i l’estabilitat interna mitjançant la tècnica de la Joia Interior

Al final els participants es van endur una visió aprofundida del seu punt de partida en la relació, de l’experiència interna de les famílies i de la importància de les emocions en l’acompanyament. 

Us comparteixo un testimoni d’una de les participants d’aquesta edició:

Les escoles volem ser el màxim d’inclusives i és per això que ens hem de replantejar moltes qüestions. Jo com docent tinc la necessitat d’apropar-me al màxim possible a aquells alumnes més vulnerables i com a conseqüència a les seves famílies. Aquesta formació m’ha ajudat a poder reflexionar profundament sobre totes les dificultats que es troben aquestes famílies i a entendre què senten i com ho viuen. A més he trobat una sèrie de recursos molt interessants per poder empatitzar i apropar-se d’una manera molt positiva a aquests pares.

M. Aragonés

… adaptada a la teva escola

Els docents que van participar tenen la voluntat i l’ànim de millorar l’acompanyament de les famílies dels infants i joves amb dificultats. Però per fer-ho efectivament necessitaran la complicitat de la resta del seu equip docent; la complicitat d’una escola que, com diu la M. Aragonés, desitgi ser el màxim d’inclusiva. 

És per això, per aquesta importància de treballar plegats, que he preparat per a les escoles i centres d’educació en el lleure un mòdul de transferència al lloc de treball. Amb ell, els equips docents poden acordar, crear i establir la seva pròpia aproximació a aquestes famílies: una missió, una visió, i una forma de treballar conjuntament —els  elements de comunicació, els aspectes a tractar, des d’on fer-ho, etc.

Sol·licita una formació per al teu equip!

Si ets mestra, psicopedagoga o responsable d’un equip pedagògic i vols realment preparar-te per oferir el millor a les famílies dels infants i joves amb dificultats,

Si vols sumar nous recursos per a tu i el teu equip, pensats específicament per aquestes famílies —mares, pares i infant i joves— i les seves circumstàncies especials,

Si vols estar preparada per acompanyar-los afectivament i efectiva, des de la confiança que dóna conèixer-les millor, i poder oferir una visió coherent i enriquidora des del teu equip o centre,

Omple el formulari per demanar més informació sobre la formació per a professionals Com acompanyar les famílies dels infants i joves amb dificultats, i posar-te en marxa per fer del teu equip i del teu centre un espai més inclusiu i integrador. 

M’agradarà molt acompanyar-vos —en format online o presencial— en aquest important repte i oportunitat que tenim tots plegats: escola, famílies i societat.

Subscripció a la formació per a professionals de l’educació


Anna Rosa Martínez

hola@demareamarecoaching.com

demareamarecoaching.com

Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *