fbpx

Acompanyar les famílies d’infants i joves amb dificultats

De la necessitat a la solució formativa

Era de bon matí i em trobava a la seu de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, la CCAPAC. En Julio Andreu em rebia per què li presentés el taller Reconcilia’t amb les dificultats del teu infant: Sis claus per ser mare o pare des de l’alegria.

Després d’una conversa en què em vaig presentar i vaig presentar el taller, en Julio em va dir que estaven disposats a incloure-la al catàleg de formacions per a les AMPES confederades, perquè era la primera proposta de formació adreçada específicament a mares i pares d’alumnes amb dificultats que rebien. La qual cosa ja és prou indicadora….

Quan ja anava a marxar, el Julio em va preguntar si podria oferir-los una formació per a docents sobre com acompanyar les famílies dels alumnes amb dificultats. Provenint ell mateix del món de les escoles especials, era conscient de les dificultats que els docents podien tenir en adreçar-se a aquestes famílies. Especialment, em va dir més tard, en els moments més delicats: canvis o repeticions de curs o de cicle, avaluacions…

I jo, que havia sentit uns batibulls emocionals tan intensos durant les reunions amb les tutores i mestres d’educació especial dels meus fills, vaig dir… que sí.

I així va néixer i es va estrenar, gràcies a la CCAPAC— la formació Com acompanyar les famílies dels infants i joves amb dificultats. Una formació que ara ofereixo a equips professionals d’escoles i centres d’educació en el lleure.

Mares i pares d’un altre planeta

Les mares i pares dels alumnes amb dificultats sovint ens sentim en un planeta diferent dels altres. “Una de les nostres”, l’Alethea Mshar, ens retrata magistralment en les primeres línies del seu poema Et veig.

I si ja ens sentíem aïllades, amb la Covid-19 tot s’ha exacerbat, com explicava en el meu post previ a l’inici del curs, Ets més de Santa Rita o de preparar-te per començar el curs?

Per acabar-ho d’adobar, en alguns casos els recursos destinats als alumnes amb dificultats s’han evaporat. O, més aviat, “reorientat” cap a la integritat escolar. Com em va dir per telèfon una mestra d’una escola pública el setembre d’enguany: “Ja no hi ha mestre d’educació especial perquè som els que som i amb la Covid-19 hem de donar prioritat al desdoblament de grups”. Jo volia plorar. Crec que ella, també.

Justament ara que la situació és tan complicada per a educadors i famílies, és més important que mai establir ponts de comunicació amb un abordatge constructiu.

Per això des d’aquí vull oferir als educadors una fórmula per abordar aquelles reunions particularment complicades amb les famílies dels infants i joves amb dificultats d’una forma positiva.

Una proposta d’acompanyament constructiu

Abans de reunir-te amb la família del teu infant o jove amb dificultats:

Atura’t una estona

Porta a la teva ment les capacitats de l’infant o jove, o les coses bones que han passat en els últims dies. Escull la que més et cridi l’atenció. 

Després, pensa en una segona millora o en un segon bon moment. Si vols, te les pots apuntar.

Prepara la reunió com en tens costum.

A l’inici de la reunió

Després de saludar, comparteix amb els pares la millora que t’ha cridat més l’atenció del seu fill, i explica’ls quina n’és, per tu, la rellevància.

Demana als pares quina millora han observat ells.

Si no són capaços d’articular-ne cap, aporta la segona millora que has notat.

I, a partir d’aquí, ja estareu tots centrats en una aproximació positiva a allò que hàgiu de tractar.

Apropar-nos a les famílies des d’una mirada positiva que es fixa amb els canvis positius i els avenços de l’alumne com a fet rellevant, permet iniciar qualsevol mena de trobada, posant l’èmfasi en el progrés, en l’objectiu esperançador pel qual estem treballant tots plegats i cap on volem arribar.

Una formació per a equips professionals

És aquest esperit de col·laboració constructiva la que m’ha guiat en l’elaboració de Com acompanyar les famílies dels infants i joves amb dificultats

Amb aquesta formació, els equips docents o de lleure disposaran del context, les eines personals, unes propostes i maneres de fer que els permetin col·laborar millor. Millor pels infants i joves amb dificultats, per la seva família i per tota la comunitat educativa.

Per això, si ets educador, docent, mestre d’educació especial o orientador pedagògic, i vols que el teu equip de treball es doti amb aquestes eines, posa’t en contacte amb mi per tal que pugui presentar-te la formació amb més detall.

I si com a mare o pare creus que l’escola del teu fill se’n beneficiaria, també et convido a fer-m’ho saber!

Perquè l’escola es fa entre tots… i les famílies dels infants i joves amb dificultats hi tenen molt a rebre… i molt a aportar-hi!


Anna Rosa Martínez

hola@demareamarecoaching.com

demareamarecoaching.com

671 51 17 11

Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *