Temps d’incertesa, temps per fer de nou
Fa quatre mesos que vaig escriure la meva primera entrada al blog sobre la Covid-19: Les cures en el temps del coronavirus.
Quatre mesos ja!
En aquest temps, han passat tantes coses…
Hi ha hagut dolor i, també, ràbia —mostrada o no— i impotència.
Els nostres fills adoptats o #neuroatípics s’han ajustat, com han pogut, a un confinament, després a un desconfinament gradual amb horaris, ara a una realitat en què no poden abraçar els seus amics, avis o cosins… i, de moment, seguim amb incerteses sobre l’evolució de tot plegat.
Hem apaivagat el virus però encara es fa fort en cada situació de vulnerabilitat social, es manifesta en diferents brots, i ens manté en una situació d’incertesa, que és una altra manera de dir inseguretat, respecte al futur.
Obriran les escoles? —ens preguntem.
Hi haurà un altre confinament?
Si fos així, com ho suportarien els nostres fills, ara que ja en tenen una experiència?
Quin serà el nostre futur econòmic? —es pregunten moltes famílies.
De la incertesa a la por hi ha una distància ben curta. I quatre mesos és prou temps com per què la incertesa hagi pogut esdevenir estrès.
Professionals fora de la zona de confort
Si les famílies amb fills amb adversitat primerenca, discapacitat intel·lectual, locomotora o sensorial, TEA, TEAF o SAF, dislèxia, TDAH, Síndromes de Down o X Fràgil, trastorns del comportament, trastorns de la personalitat, malalties minoritàries, o bé esquizofrènia o trastorn bipolar hem afrontat situacions complicades, els professionals que atenen als nostres fills s’han trobat, igualment, en terreny desconegut.
I tot i això, molts d’ells han fet esforços extraordinaris per mantenir el contacte i seguir donant-nos suport. En el meu cas, puc parlar de les professionals de l’Hospital Clínic que han mantingut les cites per telèfon i converses amb els meus fills i amb mi tot i que molts seguien treballant donant resposta a la crisi sanitària.
I de cap manera no vull deixar d’esmentar a totes aquelles persones que, treballant en residències, llars-residència, i llars en supervisió, han acompanyat i han vetllat pel benestar i la salut dels joves i adults al seu càrrec.
Entitats en una realitat canviant
Les circumstàncies noves i a voltes dures que ens ha portat la Covid-19 han creat una gran oportunitat perquè les organitzacions puguin donar el suport extra que les famílies i les persones amb dificultats han necessitat. I moltes l’han aprofitat.
La que conec més és Dincat —la coordinadora d’entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual a Catalunya—, que ha organitzat diversos fòrums de participació i informació per entitats i famílies. Entre elles, l’emissió online de diverses de les xerrades de la seva cartera de formació per a famílies. Unes xerrades que normalment canalitza a través de les entitats membres. Tant aquestes xerrades com una sèrie d’exposicions més lligades a les organitzacions, L’Altaveu, segueixen penjades a la seva web.
El què no hi trobareu, però, són els tallers online que Dincat ha proposat a les famílies, un dels quals és el Taller online Coaching per a Famílies. Aquest taller ha estat la meva pròpia adaptació a una realitat diferent per seguir donant suport a les famílies.
Una tasca, aquest suport des de les entitats, que continuarà sent essencial en l’entorn d’incertesa i, com a conseqüència, d’estrès acumulat que fan que sigui més urgent i important que mai empoderar-les.
Un cicle de tallers més pertinent que mai…
Quan fa ja dos anys vaig dissenyar el cicle de tallers Reconcilia’t amb les dificultats dels teus fills: Sis claus per ser mare o pare des de l’alegria, la meva intenció era crear una eina d’empoderament.
Aquestes claus són, en resum:
- Les nostres necessitats
- L’acceptació de la realitat de l’única vida que tenim
- La presa de responsabilitat sobre aquesta realitat
- El respecte com el reconeixement de la dignitat inherent tant als nostres fills com a nosaltres mateixes
- La connexió amb el nostre benestar interior
- El com integrar els canvis amb el temps.
Les primeres quatre claus són aspectes importants de la nostra relació amb els nostres fills.
Un cop prenem consciència de com ens condiciona la manera en què vivim aquests aspectes, i del potencial que comporta viure’ls d’una altra manera, som capaços de reorientar-nos. I de modificar premisses o creences des de les quals ens acostem als nostres fills.
Les dues últimes claus, en canvi, ens donen eines. Eines per mantenir un estat anímic positiu de manera independent a les circumstàncies, i també eines per aprofundir i consolidar els canvis.
En tot cas, el cicle de tallers proposa una introspecció guiada per tal de generar recursos que ens permetin afrontar millor els reptes quotidians.
I ara aquests reptes són particularment forts.
…adaptable a les circumstàncies…
Com ja he compartit amb vosaltres, he fruït moltíssim en fer els tallers presencialment amb les entitats (presencialment!; fins fa uns mesos ni m’ho plantejava, que feia els tallers presencialment). I tant les expressions de les famílies com el feedback dels tècnics que també participaven en els tallers han estat molt positius.
Desenvolupar el cicle de tallers online és tot un repte, però un repte molt enriquidor. Això ha quedat palès amb el taller online Coaching per a famílies, en què fem un tastet de cadascuna de les claus. Així els participants poden veure el seu poder, per separat, i fer-se’n una idea del seu potencial totes juntes. Aquest taller ens ha mostrat el potencial del format online, que permet:
- Organitzar els continguts de manera modular
- Donar més temps per a la reflexió individual i per compartir de manera grupal les experiències
- Acompanyar el procés
- Trobar-se en petita comunitat amb independència de les dificultats del moment.
- Abordar els dubtes i les dificultats en una o més sessions de coaching grupal
De fet, el què es perd per la manca de contacte immediat amb la resta de participants i amb mi com a formadora, i el suport emocional directe que puc proporcionar, es guanya en la profunditat amb què es viu l’experiència i el temps que es pot dedicar a reflexionar sobre cadascuna d’elles.
…i disponible per a les entitats
Tenim, doncs, unes circumstàncies particularment delicades per a les famílies, uns tècnics que exploren noves maneres de donar suport a les famílies amb què treballen i unes organitzacions que volen ser el referent no només teòric, sinó també pràctic, dels seus usuaris.
Tal i com ho veig, el cicle de tallers Reconcilia’t amb les dificultats dels teus fills és una eina ideal per a tots tres —famílies, professionals i entitats—, per la seva vocació d’apoderar les mares i pares, per la disponibilitat dels formats presencial i online —que permeten adaptar-se a les circumstàncies—, i per l’originalitat de la proposta, alhora introspectiva i pràctica.
Per això treballo de tot cor en donar a conèixer aquest recurs, i us convido, tant si sou mares o pares, com si sou tècnics d’una entitat, a explorar-ne les possibilitats tot posant-vos en contacte amb mi per poder realitzar el taller introductori Coaching per a Famílies, com a punt de partida.
Estaré encantada de treballar amb vosaltres!
Anna Rosa Martínez
hola@demareamarecoaching.com
demareamarecoaching.com
671 51 17 11
Segueix-me a les xarxes socials. Fem comunitat!
0 comentaris